Diş Çekimi

Dişlerin Çekimi Nasıldır?
Günümüzde, ilk olarak dişi tedavi etmek, ağızda tutmak ve fonksiyon görmesini sağlamakla birlikte, gerekli ve zorunlu olduğu durumlarda, kişinin sağlığını koruma amaçlı veya tedavi planlaması doğrultusunda diş çekimi gerekmektedir.
- Tedavisi mümkün olmayan, çürümüş ve aşırı madde kaybı olan dişler,
- Dişteki hasar hastanın temizleyemeyeceği zor bir bölgedeyse,
- Düşme, çarpma, kaza gibi travmaya uğramış, tedavi edilemeyecek şekilde hasar görmüş dişler,
- İleri derecede dişeti rahatsızlıkları,
- Kanal tedavisine yanıt alınamayan dişler,
- Zamanında düşmeyen süt dişleri,
- Kist ya da tümör içerisindeki bazı dişler,
- Ağızdaki normal konumunda sürememiş dil, damak, yanak tarafından çıkan dişler,
- Ortodontik tedavi görecek hastalarda tedavi sırasında dişlere yer açmak için,
- Tam sürememiş (gömülü) ve sorun yaratan dişler,
- Çenede kırık var ise kırık hattında kalan dişler çekilebilir.
Diş Çekimi Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?
Özellikle çekimden sonra boşluğa implant uygulaması yapılacaksa çekim travmasız yapılmalıdır, ilgili kemik bölgesi korunmalıdır.
Herhangi bir diş tedavisinde gösterilen özenin aynısı diş çekiminde de gösterilmelidir.
Diş Çekimi Sırasında Diş Neden Kırılır?
- Özellikle büyük azılarda, yani çok köklü dişlerde, kökler çok ayrık ya da kıvrık olduğunda,
- Yaş ilerledikçe kemik elastikiyetinin azaldığı durumlarda,
- Esnemeyen, sert kemiğe (kompakt kemik yoğunluğu fazla) sahip diş bölgelerinde,
- Aşırı madde kaybı nedeniyle tutacak yeri azalmış dişlerde,
- Diş sert dokularını etkileyecek kadar derin çürüklerde, dişin tutulamayacak kadar yumuşak olduğu durumlarda,
- Öncesinde kanal tedavisi yapılmış ve duvarları zayıflayıp kırılganlığı artmış dişlerde,
- Hatta kökleri çok büyük olan ve çekilirken kemiğe zarar verme ihtimali olan durumlarda özellikle dişi kırarak çıkarmak daha doğrudur.
Diş çekimi yapılırken kırılması, korkulacak bir durum değildir. Dişte uyuşma sağlanmışsa dişin kırılarak çıkarılması ağrılı olmayacaktır. Bazı durumlarda kırmadan çıkarmaktan daha az travmatik bir işlemdir. Kırık diş parçalarını çıkarma özelliğine sahip üretilen özel aletlerle ağrısız bir şekilde kırık parçalar çıkarılır.
Diş Çekiminden Önce Yapılması Gereken Şeyler Nelerdir?
Doktorunuzun önceden önerdiği bir ilaç (örneğin antibiyotik) varsa düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Bir hastalığınız, alerjiniz, düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, bunları hekiminize söylemelisiniz, anamnezde bunu belirtmelisiniz.
Kan sulandırıcı (aspirin, coraspirin, coumadin vs) İlaç Kullanırken Diş Çekimi Yaptırılabilir Mi?
Çekimden önce pıhtılaşmayı engelleyen veya geciktiren aspirin türü ilaçlar kullanıyorsanız bu ilacı veren doktorunuzun denetimi altında diş çekiminden belirli süre önce (kullanılan ilaç tipine göre bu süre değişir) bu ilaçların kesilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz bu konuda sizi ilgili bölümlere yönlendirecek, alınan onay doğrultusunda çekim işlemini gerçekleştirecektir.
Dişimi Çektirdikten Sonra Kanamam Durmadı, Ne Yapabilirim?
Diş çekimi sonrası kanama sorunu yaşamamak için ilk 24 saat tükürme, çalkalama, gargara yapma gibi durumlardan uzak durmak gerekir. Çekimi takiben yine ilk 24 saat soğuk kompres kanamayı engelleyecektir. Çekim sonrası 24 saat boyunca sızıntı şeklinde kanama normal kabul edilir. Fakat ağız dolusu kanamanız oluyorsa acilen doktorunuzla irtibata geçmeli ya da diş hekimine görünmelisiniz.
Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
- Çekim sonrası 2 saat yeme-içme yapılmamalıdır,
- Doktorunuzun ağzınıza koyduğu tampon yarım saat boyunca ısırılmalıdır. Tampon atıldıktan sonra, peçete, pamuk benzeri şeyler uygulanmamalı oluşan pıhtının bozulmamasına özen göstermelidir,
- Diş çekiminden sonraki 24 saatlik süre boyunca çalkalama, tükürme, gargara yapılmamalıdır. Yoksa çekim sonrası oluşan pıhtı yerinden kopabilir, kanama durdurulmaz, çekim yerinde yara iyileşmesi bozulur,
- Diş çekimi sonrası 2-3 gün boyunca ılık beslenilmelidir, taneli gıdalardan uzak durulmalı, ağız temizliğine dikkat edilmelidir,
- Diş çekimi sonrası en az 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara iyileşmeyi olumsuz etkiler ve alveolite (kuru soket) neden olabilir,
- 24 saat alkol kullanılmamalı,
- Diş çekim bölgesine dil ve el ile dokunulmamalı,
- Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmeli, mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır,
- Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolmaması önlenmelidir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Bu sırada ılık tuzlu su gargarası veya antiseptik ağız gargaralarından faydalanılabilir.
- Uzun süren ağrı (diş ağrısı), şişlik durumlarında hekime haber verilmelidir.

ÇENE EKLEMİ HASTALIKLARI 

Çene Eklemi Hastalıkları (Temporomandibuler Hastalıklar) ve Tedavisi Diş Gıcırdatma Veya Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir?
Diş sıkma hastalığı (bruksizm), bir nevi kişinin gün içerisinde biriken stresi uykuda daha fazla sergileme şeklidir. Uykuda ve bazen gün içerisinde dişlerin bilinç dışı birbirleri üzerinde kaydırılmasıyla meydana gelir.
Çiğneme kas sisteminin sağlığını devam ettirebilmesi için istirahat pozisyonunda dişler arasında bir aralık olmalıdır. Bruksizm sırasında bu aralık çok azalır veya kaybolur. İskelet kas sistemine aşırı yük biner.,
Diş Gıcırdatma Veya Diş Sıkma (Bruksizm) Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
-Dişlerin aşınması, kırılması,
-Diş etlerin çekilmesi sonucunda dişlerde aşırı sıcak-soğuk hassasiyeti,,
-Çene eklemi hastalıklarının oluşması,,
-Baş, boyun, kulak, hatta sırt ağrıları.,
Diş Sıkma/Gıcırdatma Alışkanlığı Olanların Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Diş sıkma alışkanlığı varsa ve buna bağlı çene ekleminde sorunlar oluşmaya başladıysa; yumuşak gıdalarla beslenilmeli, ağız açıklığını çok zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Lokmalar bölünerek küçük parçalar halinde yenmeli, ağzı zorlayıcı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Esnerken çene alttan desteklenmeli, ağzın çok açılması önlenmelidir.
Diş Gıcırdatma veya Diş Sıkma Tedavisi Nedir?
Dişlerinizin ölçüsü alınır, dişlere uygun olarak ve problemin seviyesine bağlı olarak çeşitli kalınlıkta gece plakları hazırlanır. Doktorunuz tarafından uyumlanan plakları geceleri takmanız gerekir. Bir başka tedavi yüklerin çok fazla biriktiği kaslara BOTOX uygulamasıdır. Kaslarda yük birikimi azalacağından, dişleri sıkma işlemi çok etkin olmayacaktır.
Çene Eklemi Hastalığı Nedir?
Çene kemiğinin eklem yaptığı bölgelerde, eklem yüzleri arasındaki kemik ya da kıkırdak dokulardaki bozulmalar sonucu oluşan problemlerdir. Problem çiğneme kaslarını da içerebilir.
Çene Eklemi Hastalığı Neden Olur?
- Diş tedavileri sırasında ağzın uzun süre açık kalması,
- Yüksek yapılmış kaplama ve dolgulara bağlı olarak,
- Dudak yeme, sakız çiğneme, yüz üstü yatma, ağız solunumu yaparak uyumak, keman tarzı enstrümanları çalma gibi alışkanlıklara bağlı olarak,
- Yoğun stres nedeniyle çiğneme kaslarının rahatlayamayacağı kadar kasılması, diş sıkma, diş gıcırdatma gibi alışkanlıklara bağlı olarak çene ekleminde aşırı yük ve stres birikimi gibi nedenlerden kaynaklı olabilir.
Gece Plakları (Çene Eklemi Splinti) Nasıl Kullanılır Nasıl Saklanır, Temizliği Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavisinde kullanılan plakları hastanın her gece yatarken kullanması gerekmektedir. Gün içerisinde de dişlerini sıktığını fark ettiğinde kullanmasında fayda vardır. Plaklar geceleri takılır sabah çıkarıldığında sıvı sabunla fırçalanır (diş macunlarının aşındırıcı özelliğinden dolayı macun kullanılmaz). Gün içerisinde takılmadığı sürede suda beklemelidir.
Gece Plağını (Eklem Splinti) Ne Kadar Kullanacağım?
Gece plakları doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda 6 ay kullanılmalıdır. Bu 6 aylık süreçte 1., 3. ve 6. ayda doktorunuza kontrol için başvurunuz.

20 YAŞ DİŞLERİ

Gömülü 20 Yaş Dişi
20 yaş dişleri ağızda en arkada yer alan dişlerdir. Günümüzde çene yapıları küçüldüğünden ağızda yer bulması giderek zorlaşmakta, yumuşak doku içinde ya da kemik içinde ya kısmi olarak (bir kısmı ağızda görünecek şekilde) ya da tam olarak gömülü kalabilmektedir.
20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmelidir?
Ağızda sürdüğü halde 20 yaş diş bölgesinin temizliği, fırçalanması kolay olmadığından çürüklerle karşılaşılmaktadır. Çürükler sonucu ağrılar ve ağız kokusu oluşmaktadır.
Ağızda bir kısmı görünen, bir kısmı gömülü kalan (yarı gömülü) yirmi yaş dişleri en fazla rahatsızlığa sebep olan yirmi yaş dişleridir. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. Hem kendisi temizlenemediğinden çürümekte hem de komşuluğundaki azı dişinde çürük oluşturmaktadır.
20 yaş dişi bölgesinde gelişen enfeksiyon; çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinde büyüme, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrı, ağız açma kısıtlılığı gibi şikayetlerin gelişmesine neden olur. Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca yine komşu dişe baskı yaparak bu dişin zarar görmesine neden olabilirler.
Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri, çene kemiği içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak, çene kırığıyla bile sonuçlanabilecek ciddi sorunlara yol açabilirler. Kimi zaman ise dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir.
20 Yaş Dişlerinin Mutlaka Çekilmesi Gerekir Mi?
Doğru pozisyonda yerini almış, sağlıklı bir 20 yaş dişine sahip, ağız hijyenini sağlayabilen bireylerde dişin çekiminin gereği yoktur.
20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?
Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben çok fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı, ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.
20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Yüzde Çok Şişlik Olur Mu?
Yanaktaki ödem dişin pozisyonuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk uygulaması yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.

SİNÜS LİFTİNG

Sinüs Lift (Sinüs Tabanı Kaldırma İşlemi) Nedir?
Diş kaybına bağlı olarak çene kemiklerinde yatay veya dikey yönde rezorbsiyonlar(erimeler) gözlenir. Üst çene kemiği içerisinde bulunan sinüs boşlukları bir zarla çevrelenmiştir. Bu zar diş çekimi sonrası yer çekimine bağlı olarak aşağı doğru yer değiştirir. Bu yer değişikliği; implant yapılabilmesi için, dikey yönde kemik miktarında azalmaya neden olur. İmplant gibi tedaviler için yetersiz alan kalmış olur.
Bu durumda sinüs zarı yukarı doğru kaldırılır ve eski konumuyla yeni konumu arasındaki bölgeye kemik grefti (kemik tozu) ve membran dediğimiz yapay zarlar yerleştirilir. Böylelikle dikey yönde implant için elverişli kemik miktarı elde edilmiş olur.
Sinüs Lift (Sinüs Kaldırma) Uygulamasıyla Aynı Anda İmplant Yapılabilir Mi?
Sinüs sarkması sonucu mevcut kemik miktarı implant vidasının sabitleneceği kadarsa kemik alanı varsa aynı anda implant uygulanabilir. Ancak bazı durumlarda kemik kaybı implantın yerleştirilmesine uygun olmayacak kadar fazladır. Böyle durumlarda önce sinüs kaldırma işlemi uygulanır. Kemik oluşumu için beklenir (yaklaşık 6 ay). Sonrasında implant uygulama tedavisi yapılır.
Sinüs Kaldırma (Sinüs Lifting) İşleminde Tedavi Süreci Nasıldır?
Sinüs kaldırma işlemi yapıldıktan sonra kemik miktarına bağlı olarak aynı anda implant uygulanırsa 6 ay kemik-implant bağlantısının gerçekleşmesi için beklenir ve protez uygulamasına geçilir.
Kemik çok yetersizse başlangıçta sadece sinüs kaldırma işlemi yapılır. 6 ay beklenir. İmplant uygulanır, 3 ay implant için beklenir. Daha sonra protez aşamasına geçilir.
Sinüs Kaldırma (Sinüs Lifting) İşlemi Başarılı Bir İşlem Midir? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sinüste mevcut enfeksiyon, akut sinüzit hikayesi, sigara kullanımı, kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar başarıyı azaltır. Onun dışında başarılı bir işlemdir. İşlem sonrası doktor tavsiyelerine uyulması gerekir ve sinüs mukozasına basınç uygulayabilecek hareketlerden (sümkürme, ağız kapalı hapşırma gibi) kaçınmak gerekir. Sinüs kaldırma işlemi yapıldıktan sonra yaklaşık 3 hafta uçak yolculuğu önerilmez.
Call Now ButtonHemen Arayın