Çocuk Diş Hekimliği

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (PEDODONTİ)
Çocuk diş hekimliği ya da diğer adı ile pedodonti 0-15 yaş aralığındaki çocukların süt ve kalıcı dişlerinin korunması ve işlevinin devam ettirilmesi, bu dişlerde oluşmuş çürük, travma, kalıtımsal ve doğumsal sorunların tedavi edilmesini amaçlayan ve uzmanlık gerektiren bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı ile ilgili uzmanlık ya da doktora yapmış kişilere pedodontist (çocuk diş hekimi) denir.
Çocuk Diş Hekimi İle İlk Randevu
Çocuk diş hekimi ile ilk tanışma, ilk süt dişi çıktıktan 6 ay sonra gerçekleştirilmelidir. İlk süt dişi bebeğinizin 6. ayında sürer. Bu yüzden çocuk diş hekimi ile randevu, 1 yaşında iken gerçekleştirilmelidir. İlk randevunun 1 yaşında gerçekleştirilmesi, hem süt dişlerinin erkenden çürümesinin engellenmesi hem de çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması açısından önemlidir.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğunuzun çiğneme fonksiyonunu sürdürüp düzgün beslenmesini sağlamaktır. Bunun dışında konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için korumakta ve kalıcı dişler sürerken ona rehberlik etmektedir.
Diş Fırçalama Alışkanlığı
Bu alışkanlığın kazandırılması sırasında akla gelen ilk soru dişlerin ne zaman fırçalanmaya başlanması gerektiğidir. Ağzımın içinde doğumdan itibaren bakteriler bulunur. Bu bakteriler ilk dişimiz çıktıktan sonra çürük yapmaya meyillidir. Bu yüzden, bebeğinizin ilk dişi sürer sürmez, beslenmesinden hemen sonra gazlı bez veya tülbent ile silmeye başlamalısınız. Ek olarak beslenmeden sonra bol su içirmek de dişlerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Buradaki önemli konu çocuğunuzun yaşına uygun dozda üretilen florid içerikli diş macunu kullanmanız gerektiğidir. 3-6 yaş arasında kullanılan macun miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır, bu dönemdeki çocuklar aileleri ile birlikte diş fırçalama alışkanlığı kazanabilmektedir. Çocuğunuzun el becerisi henüz gelişmemiş olduğu için bu yaş grubunda öncelikle kendisi dişlerini fırçalamalı ardından siz tekrar onun dişlerini fırçalamalısınız. Diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta kazanılması çok önemlidir. Bu alışkanlığın kazandırılmasında anne/babanın çocuğa örnek olması altın kuraldır. Diş fırçalamanın bir oyuna dönüştürülmesi unutulmamalıdır. Bunun için ışıklı, müzikli onun dikkatini çeken diş fırçaları kullanılabilir.
Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması hem çocukluk dönemindeki tedavilerin etkili şekilde gerçekleştirilebilmesi için hem de yetişkinlik dönemine bu endişenin taşınmaması için çok önemlidir. Çocuklarınızda diş hekimi korkusu oluşmaması için biz pedodontistler çeşitli teknikler ile tedavilerimizi bir oyun gibi gerçekleştirmeye çalışmaktayız. Bu anksiyetenin oluşmaması için siz anne-babaların da yapması ve yapmaması gereken davranışlara bir göz atalım: Çocuğunuzun iğneden korkmasına neden olacak söylemlerden kaçının.
Diş hekimi korkusunu yenmek için doktorunuzun çocuk diş hekimliği konusunda uzman olduğundan emin olun.
Çocuklarınızı motive edin.
Evde oyuncaklarla diş hekimi gibi sizi muayene etme oyunu oynamasını sağlayın.
Arkadaşları ile birlikte hekim randevunuza gidin.
Yapılacak işlemler hakkında detaylı bilgi vermeyin.
Sık sık diş hekimi kontrollerine götürün.
Çocuk Diş Hekimliğinde Koruyucu Tedaviler
Çocuğunuzun diş muayenesiden sonra ilk olarak çürük risk grubu seviyesi belirlenir ve acil tedavileri tamamlandıktan sonra, diğer dişlerini korumak amacı ile koruyucu tedavilerinin planlaması yapılır. Koruyucu uygulamalar, süt dişlerinde yaygın çürük bulunan özellikle yüksek çürük riski grubundaki çocuklar için önem taşımaktadır. Bu tedaviler, topikal florid uygulanması, kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat içerikli jellerin reçete edilmesi ve fissür örtücülerin yapılmasını kapsamaktadır. Diş yapısındaki doğal girintilerin direkt olarak kaplanmasını ve bu şekilde gıdalar ile bakterilerin ilişkisini kesen koruyucu uygulamaya fissür örtücü adı verilir.
Yer Tutucular
Zamanından önce çekilen süt dişlerinin çekim boşlukları yerine yer tutucu yapılmasının önemini şu maddeler ile öğrenelim:
Ağızda eksilen süt dişlerinden kalan boşluklara diğer komşu dişler kayacağından ileri dönemde dişlerde çapraşıklık oluşabilmektedir. Daha ileri seviye yer kayıplarında ise arkadan gelecek daimi dişleri gömülü kalabilmektedir.
Bu durum sonucunda oluşan çapraşık dişlerin temizlenmesi zorlaşacağı için çürümeye daha meyilli olabilmektedir. Bu sebeple daha fazla diş kaybı, dişeti rahatsızlıkları ve ağız kokusu problemlerinin oluşma ihtimali artmaktadır.
Eksik ve çapraşık dişler ile çiğneme fonksiyonu bozulabilmekte ve ileri yaşlarda çiğneme kaslarında ağrı, çene eklemi problemleri ile karşılanabilmektedir.
Yer tutucu ile tedavi edilmeyen dişlerde ileri yaşlarda estetik problemler ve bunun sonucunda psikolojik sorunlar yaşanabilmektedir.
Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucuların yapılmaması ileriki dönemde daha ciddi ortodontik problemlere zemin hazırlamakta ve bu problemlerin tedavileri için daha fazla ekonomik harcamalar yapılması gerekmektedir.
Erken kaybedilen süt dişleri için iki tip yer tutucular bulunmaktadır: Sabit Yer Tutucular ve Hareketli Yer Tutucular. Hangi çeşidin tedavi için kullanılacağına çocuk diş hekiminiz karar vermelidir.
Çocuğum Düştü ve Dişi Kırıldı/Dişi Yerinden Çıktı, Ne Yapmalıyım?
Diş yaralanmaları, diş hekimliğinde acil bir durum olarak ilk sıradadır. Çocuğunuz herhangi bir diş travmasına maruz kaldığında en kısa sürede diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimine mümkün olan en kısa sürede ulaşmanız tedavi başarısını etkileyen en önemli etkendir. Çocuğunuzun dişi kırılmışsa kırılan diş parçası asla kuru ortamda bekletilmemeli, süt veya su içinde diş hekimine ulaştırılmalıdır. Kırık parça diş ile uyumlu ise diş hekimi tarafından yerine yapıştırılarak diş eski formuna kavuşturulabilir. Kırık parçanın kaybedilmesi ya da formunun uygun olmaması durumunda ise estetik dolgular ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Travma sonrası dişlerde gevşeme, gömülme, sallanma, çatlama olabilir, diş kökü ile birlikte tamamen yerinden çıkabilir. Çocuğunuzun dişi yerinden çıkmışsa diş hemen serin bir süte koyulmalı ve hızla diş hekimine gidilmelidir. Yerinden çıkan diş asla suda veya kuru ortamda saklanmamalıdır.
Call Now ButtonHemen Arayın